Wednesday, 7 March 2012

Menghakimi : Keperluan Atau Kepuasan?

   Hakimi berjalan kaki untuk ke kedai Ah Meng. Kedai makan Ah Meng memang sering didatangi pemuda melayu. Tiada apa yang mereka ragukan sebab Ah Meng sudah lama bertapak di situ. Masakannya memang diyakini semua orang. Tidak ada campuran glatin babi atau darah anjing. Semuanya halal. Namun bukan itu yang Hakimi kisahkan. Dia pun pergi ke sana cuma pesan kopi o atau teh o sambil main dam aji. Niat sampingannya adalah untuk melihat anak dara sunti si Ah Meng berumur 19 tahun berfigura 34-28-34. Memang sedang elok kata orang.

   Namun hari itu Hakimi sedikit hairan kerana sekilas bayang Lim Siew Ping. Anak si Ah Meng. Lama-lama kelamaan perasaan tidak sabar Hakimi membuak-buak dan meletus. Dia pun bertanya kepada Ah Meng ;

"Ah Meng aa, mana itu Siew Ping? Takde pun dari tadi?" Hakimi cuba bercakap dengan pelat Cina.

"Siew Ping aa? Sudah 3 hari maa pergi oversea. London sana." Ah Meng bersahaja menjawab. Sambil berdiri tangan kirinya bertongkat ke kerusi.

"London? Wahlaooo! Bukan murah looo sana pigi." Hakimi hairan.

"Ya lah. Sudah dapat offer. Hantar saja lah." Ah Meng masih bersahaja. Dia melihat rakan-rakan Hakimi sedang bermain dam aji.

"Haiyaa. Apa macam lu hantar lu punya anak sana? Lu punya kedai pun kecik saja. Mana lu dapat duit? Apapasal talak hantar sini belajar saja?" Hakimi bingung. Soalannya teraju bertubi-tubi seperti Inspektor Lim menyoal penjenayah dalam siri Gerak Khas.

"Ini kedai kicik. Tapi waa punya sedala lamai. Semua waa punya sedala tolong. Nanti bila kitolang senang, kitolang pulak tolong diolang." Muka Ah Meng bersungguh. Sekaligus menyimpul semua soalan Hakimi tadi.

"Errr... Yalah. Oklah." Hakimi mengalah.


   ***********

  Impresi pertama Hakimi ialah mana mungkin pemilik kedai makan kecil mampu menghantar seorang anak belajar ke London. Impresi tersebut seolah-olah memperkecilkan kemampuan seseorang. Namun begitu, penerangan Ah Meng terus membunuh impresi negatif milik Hakimi itu.

  Ya. Impresi pertama sebenarnya merupakan cabang dalam menghakimi seseorang. Sebaik melihat kekacakan seseorang, terus dikatakan si pemilik rupa kacak itu pastinya PlayBoy. Si pemandu Lamboghini pastinya mewarisi harta ibu bapa.

   Kita sendiri memang gemar bertugas sebagai hakim tanpa sertifikasi. Tak perlu belajar setinggi mana, dah boleh jadi hakim. Mudah? Semudah ABC. ABC yang ada kacang, susu manis dengan nata de coco tu. Pergh!

   Fak! Aku lari tajuk. Aku tahu, aku pun sebenarnya sedang menghakimi si hakim-hakim sukarelawan ini. Bukan susah pun. Cuma lihat sahaja kelakuan mereka, kemudian kita simpul dan gulung ikut citarasa kita sendiri. Kalau kita suka seseorang, setiap simpulan mesti baik. Kalau dah tak suka, walau baik mana tindakan seseorang tu, tetap tak baik pada kita. Bukan? Sila akui.

   Sudahlah. Cakap berbuih pun, si hakim-hakim sukarelawan ni tetap nak jadi hakim. Cuma aku nak pesan pada kalian dan pada aku sendiri, apa yang selalu kita hakimkan ;

   Perbuatan? Orang? Atau Idea?


Sir Sipot : Norman Hakim memang untung dapat Memey (Betul ke aku eja memey tu?)

menghakimi : hak vs. batil

berkata jangan ikut suka.
terlajak perahu, boleh di undur.
terlajak kata, sekadar minta maaf sahaja.

semua tahu,
hipotesis boleh dibuat sebelum eksperimen.
dijalankan selepas mengenalpasti pemboleh ubah-pemboleh ubah yang ada.
dan kesimpulan hanya boleh dibuat selepas eksperimen.

namun,
sebelum kau tahu siapa,mengapa mahupun bila dia sebegitu,
kau terus mengecopnya dengan 'sesuatu'.
kau rasa, kau betul ke?

umat selalu lupa,
mengapa persyaratan bilangan saksi dan bukti diperlukan,
ketika dalam mahkamah berorientasi Islam.
dan bagaimana maksudnya.


sibijak sering terlepas alpa,
mengapa sezarah dosa/pahala tetap Yang Maha Kuasa 'ungkit',
bila tiba masanya nanti.
dan bagaimana caranya.

dan sering hari kita terlepas logik,
mengapa Dia lah hakim di akhirat kelak,
mengapa sesama manusia boleh mengungkit pahala dosa dari/ke yang lain.

sedangkan Tuhan akan membentangkan segala pemboleh-ubah yang ada,
sebelum menjatuhkan hukum.
mengapa kau, manusia, tidak perlu?

apa kau tuhan kepada Tuhan yang lebih mulia tarafnya?
atau kau sekadar bodoh?
oh..maaf.kasar..
atau kau sekadar 'sedikit jahil'?

p.s: ni cara aku cerita. malas nak panjang kata.OUT

aku yang bodoh,
BadekGonzalez
Peminat Ratu Kebaya

Respon - 1ST IMPRESSION ATAU PREJUDIS?

1st impression adalah bukan prejudis, ia adalah pandangan awal kepada apa yang dilihat di depan mata sebelum sesuatu di selami,di kupas, ditelanjangi ataupon dirasa.Tetapi kebiasaan nya 1st impression akan membawa kepada prejudis.Ia bergantung kepada individu.Setiap individu itu mempunyai level dan perkara yang hendak di prejudis kan.Ia bergantung kepada environment ataupon situasi semasa dan pemikiran individu.Contohnya kalau individu itu biasa ditindas oleh kaum lain,ia mungkin akan menjadikan dia prejudis kepada kaum tersebut.

Bagi aku setiap orang ada sifat prejudis itu sendiri.Ada orang prejudis terhadap kaum berlainan, ada yang perjudis terhadap gender berlainan. Sebagai contoh: Ahmad seorang playboy dan sangat prejudis terhadap wanita yang gemuk dan berkulit gelap.Sebab itu dalam list wanita yang menjadi mangsa nya tiada golongan wanita yang obesiti dan berkulit gelap(ini sebagai contoh ya).

Mangsa prejudis pon satu hal....adakalanya mangsa prejudis ini yang membiarkan diri mereka di hakimi tanpa usul periksa..

sebagai contoh:
Seorang wanita berpakaian terlampau seksi sehingga boleh menampakkan *censored disini* keluar memalam dan lepak pula di club-club malam bersama jantan-jantan kolar naik yang lagi banyak minum kencing setan dari air mineral. tak kan la aku nak assume wanita macam ni jenis yang berakhlak plak kan, dan perempuan macam ni tak payah la nak tergedik-gedik cakap "walaupon i clubbing tapi i tak tinggal solat or tak minum arak".

ada juga yang jadi mangsa keadaan prejudis contohnya:

Seorang mamat yang kurus kering, pakai baju serabut berjiwa rawkstar....muka mamai sebab tak cukup tidor..seluar koyak rabak, di sini mesti ada sesetengah orang yang assume mamat ni penagih dadah kan. Padahal mamat ni memang macam ni sifat nya sejak azali lagi...

dan last skali bagi aku, prejudis sedikit mungkin tak mengapa tetapi jangan la sampai terlalu menghukum(guilty without trial kata omputeh). kerana nila setitik, rosak susu sebelangga.Setiap orang memang dilahirkan prejudis dan judgemental cuma level  of prejudice tu yang lain.

P/s:Gua prejudis dekat awek-awek urban yang hot dan selalu berkeliaran kat Pavillion.....gua syak diorang ni discriminate warga-warga cute macam aku ni, sebab tu takde seorang pon dari kaum ni yang berkenan nak amik aku jadi boyfriend diorang.Hahahahaaaa

Yang prejudis tanpa membenci,
XbudaknakalX
Juara makan nasi lemak peringkat wing uitm segamat

Saturday, 3 March 2012

MENGHAKIMI- 1ST IMPRESSION ATAU PREJUDIS?

Jika ada tiga orang dihadapan kita,
ketiga-tiganya memberi definisi berbeza berkenaan kita.

Nota kaki: Gua. Lu .Dia. Mereka. Dan semua. Sama saja :) mulut cakap lain, benak cakap lain. Kan? Manusia suka berlagak tuhan; yg tu salah yg ni salah.

Pada pandangan lu semua, bila pertama kali kita kenal, bersua, berborak bersama, etc, lalu kita rasa ada sedikit janggal atau perasaan tidak selesa dgn pihak itu, perasaan itu jatuh ke dalam 1st impression atau prejudis?

Lu seorang manusia yg bersifat menghakimi atau memang seorang yg prejudis? :)

-Penternak kutu secara komersial-
Farysa Sinsabell